29 oktober 2013

Een ode aan alle levensgenieters.

Dit gaat niet over met geld smijten, niet over hele dagen in bed liggen en niet over schoorsteenroken. Dít gaat over echte levensgenieters. Echte levensgenieters zie ik namelijk als mensen die doen wat ze willen en daarvan genieten.  


Kijk nou naar de langstudeerders. Daar zijn grofweg twee groepen in te vinden, ik ga het mezelf niet te moeilijk maken. Er is een groep langstudeerders die hun studie niet zo leuk vinden, daarom zich te pletter zuipen of dagen in bed liggen en dingen doen waar ze niks mee bereiken. Dit weten ze en zij genieten er op hun eigen manier van. Er is echter ook een andere groep, die langer studeert om een reden: zij ontdekken zichzelf. Door commissies te doen, naar het buitenland te gaan, ontgroening te lopen of door iets anders te ondernemen waar zij boven zichzelf uit kunnen stijgen tijdens hun studie. Tijdens je studie is namelijk de beste timing om dit te doen en eigenlijk is het ook gewoon nodig. 

Waar leer je jezelf beter kennen dan aan de andere kant van de wereld? Waar leer je op een makkelijke manier verantwoordelijkheid te nemen voor de dingen die je doet? Hoe organiseer je iets en bereik je iets groots wat je voor ogen hebt? Hoe ga je om met bedrijven? Allemaal vragen die naar mijn idee door deze echte levensgenieters kunnen worden beantwoord. Ik wil hiermee zeggen dat langstudeerders niet meteen 'langstudeerders' zijn, maar meer studenten zijn die van hun studietijd genieten en profiteren. Zij proberen te halen uit hun studententijd wat er in zit.

Daarnaast gaat er tijd overheen om uit te vinden wat je echt leuk vind. Dit is belangrijk, want alleen als je dit weet kun jij later werk gaan doen waar jij je volledig in kan vinden en wat je het liefst op je 65e nog steeds wil blijven doen. De manier om erachter te komen wie jij bent en wat je wil: dingen doen. Doe eens dingen die niet binnen je comfort zone liggen. Misschien wordt het één grote mislukking en doe je het nooit meer. Misschien vindt je het wel helemaal fantastisch en wil je nooit meer iets anders. Doe wat jij wil en doe eens iets minder wat je geacht wordt te doen. Draai het moeten om in willen en je bent een grote stap verder op weg naar je succes. De tijd dat je student bent is de tijd om jezelf te ontdekken, maar vergeet daarnaast de wereld ook niet te ontdekken. Je hebt een OV, stap eens in een trein naar een grote stad aan de andere kant van het land. Doe dit ook eens alleen. Alleen zijn is niet erg, jij bent jouw grootste vriend, vergeet dat niet. 

Tuurlijk zijn er momenten dat deze studenten kneitertje brak een hele dag in bed liggen lamballen. Tuurlijk, dat hoort erbij. Het gaat erom of je naast je studie en die brakke momenten meer uit jezelf haalt dan je van tevoren had gedacht. En niet te vergeten ben je aan het studeren om je studie te halen, maar vergeet niet dat kleine beetje extra te benutten nu het nog kan. Voor je het weet ben je oud en grijs en kun je al die dingen niet meer doen.

1 opmerking:

  1. Tja, ik vind het wel jammer dat je nu zo'n hoge schuld krijgt met langstuderen....... Dus ik streef er wel echt naar om het binnen deze 4 jaartjes te halen! Maar wel met veel leuke feestjes en extra's of course ;)

    BeantwoordenVerwijderen